Kako sigurno i precizno odabrati kacigu za sebe?

Ukoliko razmišljate o kupovini nove kacige, evo nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju. Pre svega, važno je da imate na umu da kaciga pre svega treba da ima zaštitnu funkciju – zato je posebno važno da sve pažljivo izmerite, probate i budete sigurni da vam u potpunosti odgovara.

Prva stvar je veličina – Potrebno je da izmerite veličinu glave tako što ćete 2.5cm iznad obrva postaviti mernu traku. Ispod se nalazi tabela u kojoj ćete pronaći veličinu kacige koja odgovara obimu vaše glave (Ukoliko ste niste dobili ceo broj pri merenju glave, uvek zaokružite na manji broj):

Ok, predpostavimo da ste ovaj korak lako odradili. Postavlja se pitanje kako da znate da vam kaciga zaista odgovara i šta je još važno gledati sem obima?

1. Faza testiranja – samo stavite kacigu na glavu bez zaključavanja sigurnosne trake. Ukoliko kaciga nije idealno nalegla na vašu glavu, to je znak da treba da probate neku drugu.
2. Unutrašnjost kacige treba da prekriva čitavu površinu vaše glave – nije stvar samo u veličini, već i u obliku glave – tako postoje i različiti oblici kaciga koji se maksimalno mogu prilagoditi vašim potrebama. Svaka LS2 kaciga na sajtu ima i opis da li je ovalna ili izduženo ovalna, a neke imaju i oba oblika.
3. Prednji deo kacige mora da odgovara vašem čelu, a bočni sunđeri da budu u kontaktu sa vašim obrazima.
4. Između vaše glave i kacige ne sme da bude viška prostora (ne bi trebalo da možete da zavučete ruku između)
5. Faza provere – Uhvatite kacigu sa obe ruke i bez pomeranja glave pokušajte da pomerite kacigu, najpre levo-desno, a potom gore-dole. Prilikom pomeranja trebalo bi da imate osećaj da vam je koža zalepljena za unutrašnjost kacige. Ako je lako pomerate, znači da vam je potrebna manja veličina.

6. Provera sigurnosne trake – prvo zategnite sigurnosnu traku koliko možete, ali bez preterivanja. Kada optimalno zategnete (da nije labava, a da nije ni previše zategnuta da vam smeta, ne bi trebalo da možete staviti ruku između brade i sigurnosne trake), probajte da skinete kacigu. Ukoliko uspete da skinete ili kaciga klizi, potreban vam je manji broj.
7. Posmatrajte oko sebe dok imate kacigu na glavi – važno je da vam kaciga daje preglednost dok vozite, i da stoji stabilno na vašoj glavi. Ukoliko se pomera, to može prouzrokovati ometanje u vožnji, a čak i spadanje u većim brzinama.

Kacige su dizajnirane da vas zaštite od samo jednog udarca, ukoliko vas je zaštitila tokom jednog pada, vreme je da je zamenite za novu. Čak i ako spolja izgleda kao da se ništa nije desilo, deformacije su se napravile u unutrašnjim slojevima.

Ukoliko želite da naručite online, videćete da na našem sajtu postoji vrlo detaljan opis za svaku kacigu – Porudžbine putem moto-bike online shop-a su bezbedne i budite uvereni da ćete dobiti svu podršku i informacije koje su vam potrebne.

Ovde možete pogledati kompletnu ponudu LS2 kaciga u našoj online prodavnici.